Dış cephe ısı yalıtımı (mantolama) nedir?
İnsanların konforlu bir yaşam sürebilmeleri; 20-22°C sıcaklık ve %50 bağıl nem değerine sahip olan ortamlarda mümkün olabilir. Kış aylarında dış ortam sıcaklıkları 20°C nin oldukça altına düşer. Yaz aylarında ise tam aksine 20°C nin üstüne çıkar. Isı veya enerji; sıcak ortamdan, soğuk ortama transfer olur. Bu nedenle yapılarda, kışın görünen enerji kayıpları, yaz aylarında ise istenmeyen enerji fazlalılığına dönüşür.
Yapılarda ve tesisatlarda, ısı kayıplarının (+/-) ve geçişlerinin azaltılmasına ısı yalıtımı denir.
Dış Cephe Isı Yalıtımının (Mantolama) Faydaları Nelerdir?
a.Isı yalıtımı yapılmasıyla, binadan dışarıya çıkan ısı kaybı; yalıtımsız duruma göre azalır. Dolayısıyla ısınabilmek için tüketilen yakıt miktarı da azalmış olur. Bu azalma miktarı, yapınızın bulunduğu bölgenin iklim koşullarına göre farklılık gösterir. Bu değişim oranı %50 - %70 arasındadır. Örneğin; Kış aylarında, Isı yalıtımı olmayan yapınızı ısıtabilmek için 100 birim yakıt tüketiyorsanız, yapınıza yalıtım yaparak bu tüketimi 50 birime hatta 30 birime kadar düşürebilirsiniz.
b.Isı yalıtımı yapılmış yapıların, duvarlarının iç yüzeylerinde terleme sonucu küflenmeler, siyah lekelenmeler ayrıca sıva ve boya kabarmaları oluşmaz.
c.Yaşam alanlarınızda sıcak ve soğuk hava farklılıkları oluşmayacağından, sağlıklı bir ev ortamı oluşur.
d.Isı yalıtımlı duvarların içinde, difüzyon sonucu yoğuşma olmayacağından, duvarda ki malzemeler korozyona uğramaz. (bina demir ve çelikleri paslanıp incelmez.)
e.Isı yalıtımı uygulanmış binalarda, yakıt tüketimi daha az olduğundan hava kirliliğine neden olmaz.
Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) Nerelere Yapılır?
a. Binaların çatı ve duvarlarına
b.Toprak temaslı mahallere
c. Katları ayrılan döşemelere
d.Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
e. Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan kısımlara yapılır
f. Soğuk Hava Depolarına
Dış Cephe Isı Yalıtımı ( Mantolama ) Nasıl Yapılır?
Ön Hazırlık
Uygulama yapılacak yüzey, toz ve yağ gibi yapışmayı engelleyici maddelerden arındırılır. Döküntülü ve kabarmış yüzeyler fırçalanarak temizlenir. Isı Yalıtım levhalarının yapışacağı yüzey düzgün hale getirilir.
Isı Yalıtım Levhasının Yapıştırılması
Isı Yalıtım plakalarının yapıştırılacak yüzüne, tamamen kaplayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Daha sonra bu yüzey taraklı mala ile taranır. Yapıştırma harcı uygulanmış plakalar, arasında boşluk kalmayacak ve şaşırtmalı bir şekilde duvara yapıştırılır.
Köşe Profillerinin Yerleştirilmesi
Köşelerde, rüzgar ve su etkileri ile plakalar arasında zamanla oluşabilecek ayrılma risklerini önlemek ve düzgün bir köşe oluşturmayı kolaylaştırmak için köşe profilleri uygulanır.
Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenmesi
Yapıştırma işlemine ilave olarak, levhaların sürekliliğini ve performansını uzun ömürlü bir şekilde sürdürmesi için, ısı Yalıtım plakaları bina duvarlarına dübellenir.
Dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri gerekli bölgelerde kullanılır.
Sıva Katlarının Oluşturulması ve Donatı Filesinin Yerleştirilmesi
Isı plakalarının üzerine ilk kat sıva atılır. İlk kat sıvayı hemen takiben donatı filesi birbirlerinin üzerine 10 ar cm geçmek şartıyla, sıvanın üzerine hafifçe gömülerek yerleştirilir. Sıva kurumadan, ikinci kat kapama sıvası yapılır.
Astar
Boyanacak yüzey ile son kat sıva arasında köprü vazifesi görerek, yüzey emiciliğini azaltıp, son kat boyanın yüzeye daha kuvvetli yapışmasını sağlayan kimyasaldır.
Boyama
Tercihe göre direkt dış cephe boyası uygulanabilir. Sıva hatlarını ölçmek için mineral sıva atılarak, bu sıva üzerine boya uygulanır. Ya da grenli(desenli) dış cephe boyası uygulanabilir.